Следвайте Гласове в ТелеграмИмаме готовност с основните точки в новия меморандум,

...
Следвайте Гласове в ТелеграмИмаме готовност с основните точки в новия меморандум,
Коментари Харесай

Денков: Имаме готовност с новия меморандум за земеделците. Очакваме ги на разговор

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Имаме подготвеност с главните точки в новия меморандум, който предлагаме да подпишем със земеделските прозиводители. Очакваме ги, с цел да продължим диалозите и да се отпуши оптимално бързо процеса, който ще помогне на държавното управление да подкрепи зърнопроизводителите, които са претърпели загуби през 2023 г. Това съобщи министър председателят Денков на ексклузивен брифинг дружно със земеделският министър Кирил Вътев във връзка с митингите на фермерите.

Всеки ден, който минава в митинги и в блокади, вместо в подготовка на съглашението ни забавя от момента, който действително нуждаещите се от помощите ще могат да ги получат.

Земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление, настояванията им са обективни и се приготвят седем законопроекта, които са в напреднала фаза, добави Денков. И съобщи, че имат поддръжката по недоговорените доставки на слънчоглед от Украйна.

" Неизбежно закъснение ще има и до момента в който получим нотификация от Европейска комисия за новите ограничения, които предлагаме ", добави министър председателят. 

" Исканията са им обективни, имаме единодушие и към този момент се приготвят 7 законопроекта, които са в доста напреднал етап на подготовка. 5 от тях ще бъдат показани през февруари и март за публично разискване ", увери Денков. 

Премиерът уточни най-важните точки в проектомеморандума, с който приканва българските производители да се върнат на масата за договаряния:

1. По отношение на законодателните промени, които бранша чака, земеделците имат цялостната поддръжка на държавното управление. Исканията им са обективни. Подготвят се седем законопроекта, пет от тях ще бъдат показани за публично разискване през февруари и март.

2. Правителството ще договаря с Европейска комисия, дружно със земеделските производители, по настояванията им за облекчаване на новите условия.

3. Подкрепяме производителите против опитите за цялостно освобождение на вноса на слънчогледово семе за България.

„ Готови сме да използван банален механизъм за оценка на финансовите им резултати, с цел да ускорим процеса и стопанствата да получат спомагателни дотации напълно скоро ”, сподели Денков. 

Земеделският министър Кирил Вътев съобщи, че няма проблем да си подаде оставката, само че това няма да стане под политически напън.

" За мен проблем с оставката няма. Ако хората, от които зависи решат да си отида, ще си отида. Ако решат да остана, ще остана ", сподели Вътев.

Източници: Българска телеграфна агенция, dariknews.bg, " 24 часа ", NOVA

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР